Oscar Wilde: življenje na robu

Prijaviti nimam ničesar, razen svojega genija.

Wilde na vprašanje uradnika ob prihodu v ZDA

Irski pisatelj, pesnik, dramatik in esejist je v svetovni literaturi pustil neizbrisen pečat z deli Slika Doriana Graya, Saloma, Važno je imenovati se Ernest, z duhovitimi citati in še bolj z življenjskim slogom.

Manj znano je, da je bil poročen, oče dveh sinov, katerih rojstvo je gotovo spodbudilo nastanek dveh knjig s pravljicami, med katerimi najdemo vrhunska fantazijska dela za otroke in odrasle.

Vsi smo v greznici, a nekateri gledamo proti zvezdam

Oscar Wilde se je rodil 16. oktobra 1854 uglednemu zdravniku, ki se je udejstvoval na različnih literarnih področjih, in pesnici, ki se je zavzemala za pravice Ircev v Britanskem kraljestvu in tudi za pravice žensk na splošno.

Deček je svoje polno ime Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde podobno kot njegov starejši brat in mlajša sestra dobil kot skovanko iz imen svojih prednikov in priljubljenih literarnih junakov svoje matere Jane. Po njej je podedoval ljubezen do blišča in še posebej do vpadljivega oblačenja.

Oscarjev oče je bil ugleden zdravnik, ki je za svoje delo celo prejel viteški red, a njegovo zasebno življenje nikakor ni bilo vzorno. Med drugim je že pred poroko dobil tri nezakonske otroke, pa tudi kasneje so ga občasno doletele različne obtožbe zaradi nespodobnega obnašanja, s katerim se je kasneje ‘proslavil’ Oscar.

Wildova starša sta imela živahno družabno življenje, redno sta prirejala zabave za intelektualce in vplivneže. Svojim otrokom nista privoščila le zasebnih učiteljev ampak tudi guvernanto in varuško iz tujine, zato ni čudno, da je Oscar že kot otrok tekoče govoril francosko in nemško. Ker je bil Wilde drugi sin v zakonski zvezi, njegova mati pa si je goreče želela deklico, ga je menda v mladosti pogosto oblačila v dekliška oblačila.

Samo nekaj je slabše, kot biti opravljan. Če te ne opravljajo.

Oscar Wilde je med šolanjem blestel, osvajal prestižne nagrade in štipendije in si ustvaril širok krog prijateljv in znancev. Že pred koncem študija je zaslovel po svojem ekstravagantnem obnašanju, nenavadnih oblačilih, ki jih je pogosto ukrojil kar sam, začel pa je tudi razmišljati o spreobrnjenju iz protestantske v katoliško vero.

Med akademiki zaposlitve ni dobil, zato se je preselil v London, kjer je nadaljeval že med študijem na Oxfordu začete literarne projekte. Ker je ugotovil, da njegove pesniške zbirke noče nihče objaviti, saj ni bil dovolj znan, je svoje obnašanje stopnjeval do te mere, da je postal priljubljena tarča karikaturistov. Se pravi, da je zaslovel, še preden je sploh kaj omembe vrednega objavil.

Vedno odpuščaj svojim sovražnikom. Nič jih ne bo bolj ujezilo!

Že kot mladenič se je zaročil s Florence Balcombe, ki pa si je med njegovim študijem našla drugega: Brama Stokerja, ki je kasneje zaslovel s svojo knjigo Drakula. Wilde je osvajal druga dekleta, med katerimi sta bili tudi znana igralka Lillie Langtry (sicer že poročena), z njo v mislih je napisal tudi svoje najslavnejše del Saloma, in pisateljica Violet Hunt.

Malo presentljivo se je poročil s Constance Lloyd in z njo imel dva sinova. Prav v času njunega rojstva so tudi nastale pravljice Oscarja Wilda, ena njegovih največjih proznih mostrovin

A ne dolgo po rojstvu sinov so se Oscarjevi odnosi s soprogo ohladili, družiti se je začel s petnajst let mlajšim lordom Alfredom Douglasom, s katerim sta kmalu postala ljubimca. Prav druženje z Alfredom Douglasom je na koncu pripeljalo do Wildove smrti, saj je njegov oče markiz Queensberry zelo nasprotoval njunemu izzivalnemu obnašanju.

Spor je na koncu pripeljal do sodnega procesa, v katerem je Wilde izgubil vse premoženje in bil obsojen na zapor. V zaporu se mu je zdravje tako poslabšalo, da si ni nikdar več opomogel. Približno tri leta po izpustitvi, 30. novembra 1930, je umrl v Parizu, kjer je tudi pokopan. Le dan pred tem se je uspel že na smrtni postelji spreobrniti v katoliško vero, ki je tako močno vplivala na večino Wildovih del.