Walt Disney: domišljija, optimizem, ustvarjalnost

Walt Disney (izg. Dizni) je bil ameriški animator, igralec, producent in človekoljub, predvsem pa človek, ki je sanje nenehno spreminjal v resničnost.

Ustvaril ali soustvaril je številne priljubljene like, kot so Miki Miška, Jaka Racman, Pepe, Pluton in drugi, a še več uspehov je dosegel z ekranizacijo klasičnih pravljic, kot so Sneguljčica, Pepelka ali Trnuljčica.

Izvrstno je izkoriščal tehnološka odkritja in nove medije, zato je prvi podpisal sinhronizirano risanko, celovečerni animirani film, bil je pionir na področjih animacije in televizije, ne nazadnje tudi ustanovitelj zabaviščnega parka Disneyland.

Podjetje, ki ga je ustanovil Walt Disney, je danes z desetinami milijard dolarjev letnega prometa eno najuspešnejših na svetu na področju založništva, medijev in zabave.

Težko otroštvo

Walter Elias Disney se je rodil 1. decembra 1902 v Chicagu očetu Eliasu in materi Flori kot četrti sin v družini s petimi otroki (za njim se je rodila še prva in edina sestra Ruth). Njegovo mladost so v veliki meri zaznamovale očetove poslovne odločitve, ki se je preizkušal kot zlatokop, železniški delavec, gradbenik, kmetovalec, tesar in še kaj.

Najzgodnejše otroštvo je Walt preživel v Marcelinu, mestecu v zvezni državi Missouri, na katerega je ohranil najlepše spomine. Ulica Main Street v kasneje zgrajenem Disneylandu je bil navdahnjena z ulico, v kateri je živel mali Walt. Waltova ljubezen do vlakov se je prav tako začela tam, saj je utrip Marcelina v celoti določala železnica, ki je vodila skozenj.

Njegov nemirni oče se je po štirih letih naveličal kmetovanja (nagajalo mu je tudi zdravje), najstarejša brata sta odšla po svoje in preostanek družine se je preselil v Kansas City, kjer je Elias kupil lokalni časopis.

Walt je že kot otrok družinskemu proračunu pomagal kot raznašalec časopisov, delal pa je tudi kot dostavljalec mleka in prodajalec prigrizkov na vlakih. V tem obdobju je razvil ljubezen do risanja in že zaslužil nekaj drobiža s prodajo risbic sosedom in znancem.

Trdo delo so spremljali tudi očetovi udarci, zaradi česar je družino zapustil še Waltov brat Roy, na katerega je bil najbolj navezan in s katerim sta kasneje ponovno obudila stike in ostala povezana vse do smrti.

Umetnik

Walt se je po novi selitvi (oče je družinsko premoženje naložil v tovarno marmelade v Chicagu) še bolj posvetil risanju, obiskoval tečaje, predvsem pa iskal priložnost za odhod, ki se je pojavila z drugo svetovno vojno.

Prijavil se je v vojsko, a ga zaradi mladosti niso sprejeli. Je pa postal voznik reševalnega vozila v francoskem zaledju, leto kasneje pa se je vrnil v Kansas City, kjer mu je do službe pomagal ravno Roy.

Kmalu za tem je Walt s prijateljem Ubbeom Iwerksom ustanovil svoje prvo podjetje, namenjeno izdelavi kratkih animiranih propagandnih filmov. Pomanjkanje izkušenj in strank sta vodila v hiter propad.

Walt je za kratek čas prekinil risarsko kariero in sklenil poskusiti srečo kot hollywoodski režiser. Tudi tokrat ni šlo, tako da se je vrnil k animaciji, tokrat z bratom Royem in še enkrat z Iwerksom, ki velja med poznavalci za ključno osebo pri Disneyevem končnem uspehu.

S svojimi posnetki je uspel zbuditi zanimanje pri Margaret Winkler, kar mu je kasneje odprlo vrata do sodelovanja z Universal Studios.

Disney in risanke

Disneyev največji uspeh je bil zajec Oswald, ki ga je njegov studio risal za Universal. Toda Universal je izkoristil Disneyeve finančne težave in prevzel večino njegovih najboljših risarjev (z izjemo Iwerksa). Tako je bil Walt, ko je ravno kazalo, da bo končno uspel, ponovno na začetku.

Sklenil je poskusiti z novim likom, za katerega bi imel vse pravice sam in tako je leta 1928 nastal Miki Miška, ki mu je pot do uspeha tlakovalo Waltovo navdušenje nad novostmi.

Že prej je videl zvočne animirane filme in sinhronizirani igrani zvočni film, a sinhronizirane risanke ni napravil še nihče. Ko je sinhroniziral prve risanke o Mikiju Miški (do sinhronizacije zanje ni bilo zanimanja), so gledalci začeli dobesedno dreti v kino dvorane. Kot zanimivost lahko dodamo, da je Mikiju (in nekaj časa tudi Mini) glas do leta 1947 posojal kar sam.

Disney je ustanovil prvi klub oboževalcev, posnel še več risank, slabo desetletje pozneje pa postavil nov mejnik: prvo celovečerno risanko, seveda v barvah in z zvokom.

To je bila Sneguljčica in sedem palčkov, ki še danes prepriča s svojo tehnično kakovostjo, z njo pa se je začela tudi danes tako znana Disneyeva blagovna znamka princesk (sicer ustanovljena več kot pol stoletja kasneje).

Kakovost je obrodila sadove tudi na področju nagrad. Walt Disney je samo s Sneguljčico in sedmimi palčki osvojil osem oskarjev.

Vizionar

Disney je med prvimi začutil priložnost televizije, medija, ki je zabavo pripeljal kar na dom in ustanovil Klub Mikija Miške, in tematskih zabaviščnih parkov, saj je sklenil postaviti Disneyland po vzoru nekaterih že obstoječih parkov, a s svojimi lastnimi domislicami.

Po uspehu Disneylanda je najavil še gradnjo Disney Worlda, vendar otvoritve ni dočakal, saj je 15. decembra 1966 umrl za pljučnim rakom. Projekt je dokončal njegov brat Roy, ki ga je preimenoval v Walt Disney World, parku pa so sledili še drugi v ZDA in po svetu.

Čeprav bo kmalu minilo petdeset let od smrti velikega vizionarja, je Walt Disney prek svojih del danes živ boljkot kdajkoli prej.