Charles Perrault

Danes ga poznamo kot avtorja najbolj znanih pravljic, kot so Rdeča kapica, Obuti maček, Pepelka, Trnuljčica in druge.

Čeprav je zapisal še marsikaj drugega, in se je s pravljicami začel ukvarjati šele nekaj let pred smrtjo, ga zgodovina pomni predvsem po teh. Pravzaprav velja za utemeljitelja sodobne pravljice.

Perrault – umetnik in birokrat

Charles Perrault je bil francoski mislec, pesnik, pisatelj in kritik, ki se je rodil 12. januarja 1628 v Parizu kot sedmi otrok v eni bogatejših meščanskih družin. Tako kot njegov oče, je študiral in diplomiral pravo in se kot pravnik tudi zaposlil v svoji prvi službi.

Tri leta kasneje se je kot tajnik pridružil bratu, ki je postal glavni pobiralec davkov v Parizu (ta položaj si je kupil). Ker je Charlesov brat postal praktično desna roka finančnega ministra Colberta, so se odprla vrata palače Ludvika XIV tudi Charlesu.

Sodeloval je v številnih zanimivih projektih, povezanih z znanostjo in umetnostjo. Tako je na primer prav on predlagal, da bi v labirintu, ki so ga zgradili ob palači Versailles, postavili kipe s prizori iz najbolj znanih Ezopovih basni, da bi se sin Sončnega kralja lažje in z večjim veseljem učil.

Pri 44 letih se je poročil s četrt stoletja mlajšim dekletom, ki je umrlo po rojstvu četrtega otroka in komaj šestih letih zakona.

Perrault je nadaljeval svojo kariero v kraljevi administraciji in vmes vneto pisal predvsem pesnitve, med katerimi so bile najodmevnejše hvalnice kralju in drugim pomebnim osebam.

Znan je tudi po tem, da je sprožil živahen prepir med avtorji del v klasičnem in sodobnem slogu. Perrault je bil vnet zagovornik sodobne umetnosti, ki jo je za zagovarjal kot precej boljšo in primernejšo 17. stoletju.

Po smrti svojega mogočnega zaveznika Colberta je zelo hitro izgubil vse priviligirane in dobro plačane položaje na dvoru. Sklenil se je posvetiti vzgoji svojih otrok, med katerimi je imel najmlajši sedem let. Njegova prva knjiga pravljic, ki jo je napisal pri 67 letih, je bila pravzaprav učni pripomoček, ki je nastal med poučevanjem njegovih otrok.

Pravljice mame Goske

Perrault je leta 1694 izdal tri danes manj znane pravljice v verzih in tri leta kasneje še osem pravljic v prozi. Knjiga z naslovom Poučne zgodbe in povesti iz preteklosti je bila takojšen hit. V njej je zbral znane pripovedi iz ljudskega izročila, vendar je njihovo divjo, fantastično obliko zapisal v sodobni, bolj domišljeni in učinkoviti obliki in na koncu vsake pravljice dodal še vzgojno sporočilo v duhoviti rimi.

Danes se Perraultove pravljice marsikomu ne zdijo več primerne za otroke, saj je denimo v Rdeči kapici predvsem poudarjal nevarnosti, ki so jim izpostavljena mlada dekleta ob srečanjih s prebrisanimi moškimi, njegov Sinjebradec je pripoved o množičnem morilcu, v Trnuljčici pa izvemo, da je mati princa, ki reši spečo lepotico, ljudožerka, ki ukaže ubiti in si postreči tako snaho kot njena otroka. Če nič drugega, je danes še najbližje današnjemu pojmovanju pravljice Perraultova Pepelka.

Charles Perrault je ‘izumil’ vilo, ki začara bučo v kočijo in miške v služabnike, prav tako se je on domislil steklenih čeveljcev, za katere so dolgo domnevali, da so postai stekleni zaradi napake pri prevajanju, čeprav strokovnjaki v to ne verjamejo.

Čeprav sta brata Grimm dobro stoletje kasneje zapisala lepšo in dramaturško bolj dodelano Pepelko, je Perraultova predvsem po zaslugi risanega filma, ki ga je posnel Walt Disney, znana večini otrok po svetu.

Charles Perrault je umrl 16. maja 1703. Prevoda Pravljic mame Goske, kot so kasneje imenovali njegovo knjigo po podnaslovu izvirnika, sicer ni doživel, a njegove pravljice spadajo še danes med najbolj znane in najdragocenejše primerke v zgodovini literature.