Miki Miška

Miki Miška (v izvirniku Mickey Mouse) je gotovo najslavnejši lik Walta Disneya, ena najuspešnejših blagovnih znamk na svetu in najprepoznavnejšh simbolov 20. stoletja.

Po nastopu v več kot 120 risanih filmih in številnih stripih ostaja mladosten kot vedno.

Zato si kar težko predstavljamo, da se bliža že svojemu stotemu rojstnemu dnevu!

Miki ali Mortimer?

Na klasično vprašanje, ali je bila prej kura ali jajce, bi morali v primeru Walta Disneya odgovoriti, da je bil najprej zajec. O nastanku lika Mikija Miške je moč prebrati kar nekaj legend.

Če ostanemo pri dokazljivih dejstvih, začnimo z zajcem Oswaldom, ki ga je Walt risal za Universal Studios. Walt je imel 26 let in je vodil lasten studio z več zaposlenimi risarji, a je bil finančno odvisen od največjega naročnika.

Za boljšo kakovost risb je zaprosil za povečanje proračuna, a ga v Universalu niso le zavrnili, ampak tudi obvestili, da so mu prevzeli najboljše ilustratorje. Ker je Walt pravice do uporabe lika že prej prenesel nanje, ga pravzaprav niti niso več potrebovali, a bi z njim še sodelovali, seveda kot z risarjem, ne kot z vodjo projekta.

Walt je imel po sestanku med dolgotrajno vožnjo proti Los Angelesu obilo časa za razmišljanje. Prišel je do dveh zaključkov: da potrebuje nov lik in da mora na vsak način zanj zadržati avtorske pravice.

Da bi ravno med to vožnjo ustvaril Mikija Miško, se ne zdi verjetno. V letu 1928, ko je Miki nastal, so v Disneyevem studiu skicirali desetine različnih likov, med katerimi so bile mačke, psi, žabe, zajci …

Da, bila sta celo krava, ki se je kasneje razvila v Belko, in konj, ki je kasneje postal Horacij, oba pa sta stranska lika v zgodbah Mikija Miške. Med množico likov je bil tudi mišek, ki ga je Walt želel sprva imenovati Mortimer, a mu je žena svetovala ušesom bolj prijaznega Mikija.

Mickey poskuša trikrat

Z Mikijem je Disney poskusil v filmu Letalska norost, navdahnjenem v Lindberghovem preletu Atlantika. Film ni prepričal pokusne publike ali vlagateljev. Drugi film Galopirajoči gavčo, ki se godi na Divjem zahodu, se prav tako ni izkazal.

Walt je sklenil poskusiti še tretjič, tokrat s sinhronizacijo. S skrajnimi napori je nabral denar za zahtevni projekt. Risanke pred njim ni še nihče sinhroniziral, a je prvi sinhronizirani film Pevec džeza požel velik uspeh. Sinhronizacijo je lahko izpeljal le v New Yorku, saj na zahodni obali ZDA za kaj takega ni bilo primerne tehnične opreme.

Disney je najel 15 glasbenikov in sam posodil glas Mikiju. Kljub zamudam in občasnim zadregam s pijanimi sodelavci, je le posnel zvok, kot si je želel in Parnik Willie je bil pripravljen za uspeh. Ta je bil takojšen in je presegel pričakovanja.

Čeprav je Walt za risanko zahteval nesramno visokih tri tisoč dolarjev in pri tem avtorske pravice v celoti zadržal zase, so se distributerji skoraj stepli za Mikija. Lastniki kinematografov so množično preurejali svoje dvorane, saj so želeli vsi gledalci gledati miško, ki poje, pleše, govori in je povrh vsega še optimistična. Kot Walt sam.

Brez promocije ne gre

Walt Disney je koval železo, dokler je bilo vroče. Že v začetku leta 1929 je ustanovil Klub Mikija Miške, v katerega so vabili vse otroke, ki so hodili v kino.

Filmski distrubuterji so otrokom poleg vstopnic ponudili plakate, voščilnice in druge izdelke z likom Mikija Miške, pred posameznimi predstavami so organizirali manjše zabave, vse z namenom krepitve lika, ki si je na začetku poti nabral ogromno prednost pred konkurenco.

Leta 1932 je bilo v Klub Mikija Miške vključenih že več kot milijon otrok, ki so jih imenovali mišketirji in televizijska oddaja z istim imenom je bila le vprašanje časa.

Zaradi vojne je do tega prišlo šele v 50. letih, a oddaja kljub več kot sto ponovitvam ni dosegla željenega uspeha. Ukinili so jo, nato še dvakrat obudili, zamenjala je distributerje, na različnih ameriških kabelskih postajah pa jo še vedno ponavljajo.

Ob promociji Disneyevih izdelkov je poskrbela tudi za preboj nekaterih mladih talentov, ki so v oddajah peli in plesali. Verjetno najbolj znani izmed izmed zavrnjenih kandidatov za klub Mikija Miške, ki so ju izločili v zadnjih stopnjah avdicije, je bila v prvih seriji Candice Bergen, ki se je kasneje proslavila z vlogo Murphy Brown, v zadnji seriji pa Jessica Simpson.

Od nastopajočih omenimo vsaj Britney Spears, Christino Aguilero, Keri Russell in Justina Timberlakea, ki se lahko vsi po vrsti pohvalijo z zavidljivo glasbeno ali televizijsko kariero.

Danes je Miki Miška najpomembnejši lik v množici Disneyevih junakov, nastopa v stripih, računalniških igricah, njegov lik najdemo na igralnih kartah, majicah, posodi in sploh povsod, kjer je mogoče vnovčiti njegovo všečnost.

Disney je eno najbolj znanih podjetij na svetu in številka ena v svetu zabave za otroke. Ob zabavnih parkih, televizijskih postajah in drugih dobičkonosnih dejavnostih ne moremo niti mimo dobrodelnosti, ki temelji ravno na Mikijevem neuničljivem nasmehu in optimizmu. Oboje je tudi Waltu pomagalo skozi številne življenjske preizkušnje. Kljub izjemnemu uspehu ni nikoli pozabil, kaj pomeni Miki Miška, kajti Disneyev imperij se je – začel z miško.