carovnice 

Čarovnice so od nekdaj burile duhove. Njihove skrivnostne moči so zmotile marsikoga, a najodmevnejši so gotovo srednjeveški lovi na čarovnice.

Čarovništvo je povezano s človeško potrebo po razumevanju sveta in svoje vloge v njem. Vremenske spremembe marsikje še vedno povezujejo z nadnaravnimi silami in bitji, na katere nekatere osebe, vešče posebnih obredov, lahko vplivale.

 

 

 

 

Več ...

magija V Evropi so čarovništvo začeli zakonsko preganjati v srednjem veku, a na Slovenskem so procesi dosegli vrhunec šele v 17. stoletju. Nekateri odmevajo še danes.

Proti koncu srednjega veka jih je krščanska cerkev začela povezovati s hudičem, čarovništvo je postalo nekakšno versko odpadništvo in postavljeni so bili temelji za sistematične pregone.

V naslednjih stoletjih se je iz preganjanja čarovnic razvil pravi posel in slovenske dežele, ki so bile pod nemško, oziroma avstrijsko upravo, niso bile pri tem nobena izjema.

 

 

 

Več ...

seherezada-tisoc-in-ena-noc-200V zbirki pravljic Tisoč in ena noč Šeherezada vsako noč pripoveduje zgodbice svojemu krutemu soprogu, ki je dal pred njo usmrtiti vse svoje soproge.

Rekli bi torej lahko, da si Šeherezada z zgodbicami kupuje čas. Dokler bo njen mož čakal na razplet zgodbe, je varna, nato bo morala umreti ...
 

 

 

Več ...

1001-nocZbirka 1001 noč (tisoč in ena noč) je zbirka pravljic, povesti, basni in verzov, ki jo poznamo predvsem po Aladinu, Ali Babi, Sinbadu in drugih 'upešnicah'.

Toda knjiga ponuja mnogo več kot le zabavne in poučne zgodbice. Je izjemno pomemben dokument nekega časa in odnosov med različnimi kulturami, ki zaradi svoje zgodovine že stoletja buri duhove in nenazadnje navdihuje cele generacije umetnikov.
 

 

 

Več ...

oscar wilde

Prijaviti nimam ničesar, razen svojega genija.

Wilde na vprašanje uradnika ob prihodu v ZDA


 

 

 

Več ...

salome aubrey beardsley wilde

Oscar Wilde je blestel kot govorec in pisec, njegovo najmočneješe orožje v mladosti pa so bili eseji. Zelo rad je pisal še pesmi, za katere so ga običajno navdihnili kar dogodki iz njegovega življenja. Danes je najbolj znan po dramskih delih, med katerimi prednjači Saloma (v izvirniku Salome) in romanu Slika Doriana Graya.

 

 

 

Več ...

brata grimm

Brata Grimm sta napisala najbolj znano zbirko pravljic na svetu, saj Pravljice bratov Grimm niso le prevedene v večino svetovnih jezikov, ampak tudi vpisane na seznam svetovne kulturne dediščine, ki ga vodi UNESCO.

 

 

Več ...

rdeca kapica walter crane

Pravljice bratov Grimm, kot so Sneguljčica, Janko in Metka, Rdeča kapica, Špicparkeljc, Motovilka, Žabji kralj, Pepelka, Trnuljčica in druge pravljice so, čeprav ne vedno v njunem zapisu, znane skoraj vsakemu otroku.

Nekatere med njimi se predvsem zaradi nasilnih prizorov danes marsikomu ne zdijo več primerno čtivo za najmlajše, a vrednote, ki jih zagovarjajo, čeprav občasno staromodne, še vedno predstavljajo okostje vrednot zahodne civilizacije.

Zakaj ravno Grimmove pravljice predstavljajo enega temeljev sodobne družbe?

 

 

Več ...

HC Andersen

Andersen in njegove pravljice so v zgodovino otroške literature zapisani z zlatimi črkami.

Danski pravljičar se je podpisal pod številne klasične pravljice, ki pa jih danes mnogi poznajo le prek risank, ki jih je okusu trga priredil Disney. Če želimo Andersenove pravljice zares spoznati in bolje razumeti, je smiselno spoznati Andersenov življenjepis. Tudi njegova življenjska zgodba je namreč svojevrstna pravljica.

 

 

Več ...

palcica eleanor vere boyle

Težko je najti knjižno zbirko, ki bi naredila tak vtis kot Andersenove pravljice.

Nesmrtne pripovedi Deklica z vžigalicami, Cesarjeva nova oblačila, Snežna kraljica, Leteči kovček in druge so del otroštva milijonov dečkov in deklic po vsem svetu.

Zakaj so pravljice, ki jih je podpisal Hans Christian Andersen, tako vplivne?

 

Več ...

walt disney

Walt Disney (izg. Dizni) je bil ameriški animator, igralec, producent in človekoljub, predvsem pa človek, ki je sanje nenehno spreminjal v resničnost.

Več ...

 

                    

 

Miki Miška (v izvirniku Mickey Mouse) je gotovo najslavnejši lik Walta Disneya, ena najuspešnejših blagovnih znamk na svetu in najprepoznavnejšh simbolov 20. stoletja.

Več ...

charles perrault portret

Danes ga poznamo kot avtorja najbolj znanih pravljic, kot so Rdeča kapica, Obuti maček, Pepelka, Trnuljčica in druge.

Čeprav je zapisal še marsikaj drugega, in se je s pravljicami začel ukvarjati šele nekaj let pred smrtjo, ga zgodovina pomni predvsem po teh. Pravzaprav velja za utemeljitelja sodobne pravljice.

 

 

Več ...

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information